Sağlığımızı korumak ve hastalıkları önlemek kendimize bakmak ve tüm bedenimizi dengede tutmakla mümkündür.
Vücüdumuzu dengede tututmanın en önemli yollarından biri beslenmemizle ilgilidir. ‘Ne yersek oyuz’ sözünden yola çıkabiliriz. Yoga açısından temel beslenme kuralı porsiyon kurallarına dikkat ederek azar, azar zengin ve yüksek kaliteli besin kaynakları tüketmektir. Besin açısından zengin ve yüksek kaliteli gıdalar toksin oluşturmadan yaşam gücünü teşvik ederler. Esasen yoga temel beslenmesi de modern bilimin yakın zamanlarda keşfettiği temel beslenme kurallarıyla bire bir örtüşür. Yoga da da modern bilimsel beslenmede de başlıca tavsiye edilen besin gurupları ve ağırlıklıca tüketilmesi tavsiye edilenler aşağıdaki gibidir:
Sebzeler
Meyveler
Tam tahıllar
Fındık, fıstık, ceviz gibi kuru yemişler ve çeşitli tohumlar
Bu gıdaları mümkün olduğu kadar taze ve az işlenmiş olarak tüketmek sağlık için en uygun olandır. Ayrıca yenen gıdalar yemek esnasında ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalıdır.
Beslenmeden bahsederken şeker’e özel önem göstermemiz gerekir. Şekerden kesinlikle uzak durmamız gerekir. Şeker vücudumuz için toksik bir maddedir. Şeker = Fruktoz, Maltoz, Galaktoz, Sorbitol, Mannitol, Mısır şurubu, Matlodektrin, Laktoz gibi. Doğal yollardan aldığımız şekerlerin (meyve, kuru meyve, bal, pekmez gibi) miktarlarına da çok dikkat etmemiz gerekir. Doğal şeker içeren gıdaları da belli porsiyon ölçüsü dışına taşmayacak şekilde tüketmemiz sağlığımız açısından en uygunudur. Burada suni tatlandıcılardan da bahsetmemiz gerekir. Suni tatlandırıcılardan (aspartame, asesulfam, sakarin, siklamik asit gibi) da uzak durmamız gerekir. Suni tatlandırıcılar vücüdümuz için şekerden daha da zararlı ve bazıları da çok toksiktir.
Son olarak yemeklerimizi çok yavaş yememiz ve çiğnemeye de çok önem vermemiz gerekir. Bunu yaparak bazı yiyecekleri daha alkali yapmamız ve daha kolay sindirmemiz mümkün olur.