Bir varmış bir yokmuş evvel zaman içinde … diyerek başlayan masallar gibi bundan 8,500 yıl kadar önce atalarımız tarım ile uğraşmaya başladılar. Biliyorsunuz ondan önce avlanarak besleniyorlar ve ne avlarlarsa yani ne bulurlarsa onu yiyorlardı. Günümüzde en çok rağbet gören ve ‘Taş Devri Diyeti’ (paleo) olarak adlandırılan beslenme şekli de esasen buna dayandırılan bir diyet şekli. Ancak son yıllarda hızla ilerlemiş olan DNA (genetik materyal) ekstraksiyon teknikleri sayesinde neolitik çağdan günümüze ulaşan insan kemiklerinden DNA elde edilerek incelenebiliyor ve yaşam tarzı değişiklikleri ile bağlantılı olarak genetik değişiklikler olup olmadığı (doğal seleksiyon) hakkında bilgi edinilebiliyor.
Atalarımız diyorum, çünkü tarım yapmaya başlayarak Anadolu’dan tüm Avrupa’ya yayılarak oraya tarımı götürenler bizim gerçek atalarımız. Yani Avrupa’da tarım Anadolu topraklarından göç eden ve bugün Avrupa kıtası olarak bilinen coğrafi bölgeye yerleşen insanlarla başlamış. Araştırma Harvard Üniversitesi, Tıp Fakültesinde yapılmış ve en önemli bilimsel dergilerden Nature dergisinde yayınlanmış. Sonuçlara göre Avrupa’nın ilk çiftçileri Türkiye’den Avrupa’ya göç etmiş. Bu bilginin doğru olduğundan eminler, çünkü bilgi incelenen DNA moleküllerinden elde edilmiş. Neolitik Devrim ya da Tarım Devrimi olarak bilinen ve yerleşik tarım ve hayvancılığın başlamasına denk gelen bu dönem insanlığın en önemli sosyo-ekonomik devrimsel dönüşüm sürecidir.
Tarım Devrimi ile beraber yaşam şeklinde büyük bir değişiklik olmuş ve en önemli değişikliklerden bir tanesi de insanların beslenme şeklinde oluşmuştur. Günümüze kadar kalan ve incelenen insan örneklerinden yaşam şekli ve beslenme şeklinin değişmesinin aynı zamanda genetik adaptasyonu da beraberinde getirerek, genlerde doğal seleksiyon ve kalıcı değişiklikler yarattığına işaret etmektedir.
İncelenen DNA örnekleri, 3,000-8,500 yılları arasında Avrupa, Siberya ve Türkiye’de yaşamış 230 kişiden alınmış örnekler. İncelenen 5,500 yıllık dönem Tarım Devrimi öncesi, sırasında ve sonrasında oluşan genetik değişikliklere ait bilgiler içermekte.
Değişiklikler gözlemlenen genler arasında;
Tüm bu değişikliklerin yerleşik bir düzende tarım ve hayvancılık yaparak yaşayan insan toplulukları için büyük önemi var.
Kısaca sıralayacak olursak;
İncelenen örnek sayısı arttıkça yaşadığımız modern çağda sağlığımızı etkileyen ve bizim için çok önem taşıyan, vücut kitle endeksi, bel-kalça oranı, tip 2 diyabet, kan yağları ve obezite gibi kompleks özellikler hakkında da geçmişten günümüze gelen genetik değişiklikler ve etkileri hakkında değerli bilgilere ulaşmamız mümkün olacaktır.
Ayrıca bu tip araştırmalar çoğaldıkça günümüzde çok sık karşılaşılan beslenme ile ilgili;
gibi sorulara da ışık tutacaktır.
Akıllı ve bilinçli seçimlerle dolu, sağlıklı ve bol sporlu günler dilerim.
Referans:
I Mathieson et al., Genome wide patterns of selection in 230 ancient Euroasians. Nature, 2015; DOI: 10.1038/nature15152
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.