SPOREL blog

Olimpik Sporcu Beslenmesi ve Kişiye Özel Sağlık Yönetimi

FEDERER’in ayak oyunları. Teniste beslenme.

federer tennis moves

BESLENME SPORUN ÖNEMLİ BİR PARÇASIDIR!

Çoğu sporda olduğu gibi tenis sporu da hem antremanlar hem de maç sırasında yüksek enerji harcamayı gerektiren bir spor. Enerjiyi de bize tabi ki yediklerimiz sağlıyor. Tenis hem aerobik (yani daha yavaş ve uzun süreli kullanabileceğimiz enerji) hem de hem de anaerobik (yani çabuk, 2 dakikadan az bir sürede kullanmamızı gerektiren enerji) enerji gerektiren bir spor. Tenis antremanlarnda sporcular 3-30 saniye süren hızlı koşular yaparlar. Tenis maçlarında ise sayıların çoğu 5-15 saniye aralığında sonlanır (Kovacs, 2004). Antreman süreleri 1-3 saat aralığında olabilir ve günde 2 kere tekrarlanabilir. Bazı antremanlarda kardiyo ve ağırlık çalışmaları yapılabilir. Tenis turnuvaları da kaç tur, kategori ve dolayısı ile kaç gün oynadığınıza bağlı olarak enerji gereksinimleri gerektirir.

Bu hafta Türkiye’de ilk defa düzenlenen bir ATP turnuvasında Roger Federer’i İstanbul’da seyretme imkanı bulduk. 29 Nisan 2015 günü oynanan Federer – Nieminen maçında kaydetmiş olduğum Federer lehine sonuçlanan bir sayıyı sizlerle paylaşmak istedim. Sayı Nieminen’in servisi ile başlıyor. Servisi Federer karşıladıktan sonra sayı devam ederken ayak oyunlarına dikkat edin. Tenisin en önemli ve topla iyi buluşmanız ve istediğiniz vuruşları yapmanız için gereken hareketli ayaklar için çok güzel bir örnek. Sayı başlamasından bitişine kadar 15 saniye sürüyor. Bu süre içerisinde Federer 5 kez topla buluşuyor ancak topa vurmadığı zamanlarda da ayakları hiç durmuyor, her zaman topun geri geleceği yöne doğru gitmeye hazır hareketli bekliyor.

VİDEO için linki tıklayınız    https://vimeo.com/126495354

Antreman ve maç gereksinimlerine uygun bir sporcu beslenme planı tenisçilerin oyunlarını yüksek düzeylerde gerçekleştirmeleri, hareketli kalabilmeleri için gereken enerji kaynaklarına sahip olmalarını sağlayacaktır. 7’den 70’e tenis beslenmesi konusunda bilgilendirme için SPOREL Beslenme’ye ulaşabilirsiniz. http://www.sporelbeslenme.com

cropped-cropped-200-sporel-logo.png  Beslenme, Eğitim, Danışmanlık

Referans:

M. Kovacs (2004). A comparison of work/rest intervals in men’s professional tennis.

Medicine and Science in Tennis 9(3): 10-11.

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

SPOREL iletişim

0090543 386 6856
%d blogcu bunu beğendi: