İlk yenilik haberi; 2018 yılının ilk günlerinden itibaren Reşitpaşa’da yeni ofisimdeyim.
İlk yenilik bu ama yeni ofiste başka yenilikler de var!
SPOREL olarak Türkiye’nin ilk Uluslarası Olimpiyat Komitesi (IOC), Sporcu Beslenmesi Uzmanlığı diplomasından sonra gene Türkiye’de bir ilk olan Fonksiyonel Tıp Sağlık Koçluğu Eğitimini tamamladım. Sporcu Beslenmesi Danışmanlığına ek olarak Fonksiyonel Tıp Sağlık Koçu olarak da hizmet vermeye devam edeceğim.
Neden Fonksiyonel Tıp Sağlık Koçluğu?
Fonksiyonel Tıp bütüncül bir yaklaşım olduğu için önemli. Konvansiyonel tıbbın çok yakında köklü bir değişime giderek Fonksiyonel Tıp yaklaşımlarını benimsiyeceğine inanılıyor. Felsefesinde,
BEDEN
ZİHİN
RUH
sağlığının bütünsel, birbirlerini tamamlayan ve biribirlerinden ayrılamaz olduklarına inanıyor. Hastalıklara yaklaşımında da sadece semptomlardan yola çıkmayarak hastalıkların altında yatan sebeplere yoğunlaşıyor. Kendinizi iyi hissetmediğinizde bunun altında yatan bir veya birden çok sebep bir arada olabiliyor. Altta yatan sebeplere yoğunlaşmadıkça sağlıklı yaşam denkleminin çözümü de zorlaşıyor.
İşte burada Fonksiyonel Tıp Sağlık Koçu devreye giriyor. İsterseniz doktorunuzla iş birliği içerisinde, isterseniz sizinle teke tek;
hissetmeniz için sizinle, size özel, bir sağlıklı yaşam yolculuğuna çıkıyor.
Size özel, bireysel sağlıklı yaşam yolculuğunun temel amacı, sizi siz yapan ve benzersiz kılan genlerinizin fonksiyonlarını optimum gerçekleştirebilecekleri bir ortam yaratmak!
genlerinizin, ne kadar iyi ve optimum çalıştığının belirleyicisi.
Fonksiyonel tıp ağacının kökünde, kişiye özel, herkes için farklılık gösteren hayat tarzı faktörleri yer alıyor. Ağacın kökünden, gövdesine doğru yol alarak vücudun dengesini bozan sebepler ortaya çıkarılıyor. Ağacın kökünde bulunan değişkenlerden kaynaklanan herhangi bir dengesizlik, ağacın yapraklarında bozulmalara yol açıyor. Herhangi bir yaprakta, her hangi bir nedenden denge bozulduğunda diğer yapraklar da etkileniyor. Yaprakları tek, tek düzeltmeye çalışmak, bozukluğun kaynağına, köküne gitmedikçe işe yaramıyor. Bir Fonksiyonel Tıp Sağlık Koçu ile iş birliği yapmak esasında doktorunuzun da işini kolaylaştıran ve başarısını arttıran bir çalışma. Daha sağlıklı olmanız için doktorunuzun sizden istediği hayat tarzı değişikliklerini (beslenme, egzersiz ve stres yönetimi gibi) sağlık koçunuz desteği ile gerçekleştirmeniz çok daha kolay oluyor.
Daha fazla detaya yapımı devam eden www.sporelbewell.expert web sayfamdan ulaşabilirsiniz.
SPOR PERFORMANSINA FONKSİYONEL YAKLAŞIM
Spor performansı açısından da genetik yapıdan tutun da neyi ne kadar ve zaman yediğiniz, uykunuz, mikrobiyotanız (bağırsak floranız) stresle başa çıkıp çıkamadığınıza kadar tüm detaylar önemli! Fonksiyonel yaklaşım bu anlamda spor performansı açısından da son derece önem taşıyor.
Spor performansına odaklanırken
BEDEN
ZİHİN
RUH
parçalarına bütünsel yaklaşmak performans çalışmalarını buna göre planlamak başarıya giden yolda en önemli faktörler.
Fonksiyonel Spor Performansı’nın grafiğinde, ‘fiziksel’ bölüm toplam performansın en büyük bölümünü oluşturuyor, ancak performansa etki eden bütünün yalnızca bir parçası. Antreman yapmak, beslenmeye dikkat etmek, kendimizi daha iyi hissettmemize, verimli antreman yapmamıza ve odaklanabilmemize yardımcı oluyor. Bunların yanında, genetik yatkınlıklarımızı bilmek, iyi uyumak, stresle başa çıkma yöntemleri geliştirmek de bir o kadar önem taşıyor.
Sporcunun performansına negatif etkisi olan en önemli faktörlerin başında STRES geliyor. Stres her zaman kötü bir şey olmasa da kronik stres, ya da bizi olumsuz etkileyen stres, hem sağlığa hem de performansa iyi gelmiyor.
Bu bağlamda sizlere bir güzel haberim daha var;
SPOREL size özel, çok etkili stres yönetimi antremanları sunuyor. Bu konu ile ilgili daha fazla detay almak için bana e-posta (sporelbeslenme@gmail.com) atabilirsiniz.
Yeni yılda, yenilenmiş sağlıklı yaşam veya spor performansı hedeflerinize doğru emin adımlarla ilerlerken en büyük destekçiniz olmaya devam etmeye tüm yeniliklerimle beraber hazırım. 2018’de görüşmek üzere.
Yeni yılınız sağlıklı olsun, sporla dolsun.
Emine Sporel Özakat, Ph.D.
Sporcu Beslenme Uzmanı (IOC) & Fonksiyonel Tıp Sağlık Koçu (FMCA)
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.