SPOREL blog

Olimpik Sporcu Beslenmesi ve Kişiye Özel Sağlık Yönetimi

Zenohormesis

MEVSIMSEL BESLENMENIN BILIMSEL ANLAMI

lemons

Doğa her zaman iyileşmek için neye ihtiyacımız varsa onu bize sağlamakta. Doğa bunu bize binlerce yıl boyunca tekrar tekrar kanıtlamış durumda. Buradan yola çıkarak diyebiliriz ki, yiyeceklerimiz, herhangi bir hastalık önleme planında ilk baş vurabileceğimiz savunma hattımız olmalı. Aynı zamanda sağlığımız bozulduğunda  yiyecekler iyileşmek için büyük rol üstlenmeli.

mor veggies

Zenohormesis kelimesini ilk defa Dr. Jeffrey Bland’tan duydum. Uluslararası Fonksiyonel Tıp Okulu kurucusu Dr. Bland, modern dünyanın boğuştuğu kronik hastalıkları önlemek ve tedavi edebilmek için doktorlara yeni bir tıbbi yaklaşım sunuyor. Fonksiyonel Tıp, hastalığın altında yatan nedenleri ele almak ve buna uygun bireyselleşmiş, kişiye özel tedavileri sağlamak için oluşturulmuş hasta merkezli ve bilim odaklı bir yaklaşım. Felsefesinde beden-zihin-ruh üçlüsünün ayrılmaz bütünlüğü yatmakta. Ekseninde ise tabi ki BESLENME var. Fonksiyonel Tıp esasında Hipokrat’ın unutulmaya yüz tutmuş o meşhur sözünü ‘Yiyecekler ilacınız, ilacınız yiyecekler olsun’ bizlere hatırlatıyor, tekrar doğaya, doğalımıza dönmemize yardımcı oluyor.

 

Zenohormesis (Xenohormesis) nedir?

 

Xeno = Yabancı,

Hormesis = Hafif bir stres karşısında vücudun oluşturduğu koruyucu karşılık

Çevresel stres altında kalan bitkiler bazı kimyasallar üretiyor, bu kimyasallar da onları yiyen hayvanlarların sağlıklarını koruyucu bir tepki oluşturuyor. Zenohormesisi bitkilerde oluşan biyoaktif maddelerin yendiğinde hayvanlara sağladığı faydalar olarak özetleyebiliriz.

mor ve brokoli veggies

Buradaki en önemli konu bitkilerin belirli mevsim ve zamanlarda bu biyoaktif maddeleri oluşturmaları. Hayvanlar da bizler de belirli bir mevsim boyunca bitkileri yediğimizde yılın o döneminde üretilen fitokimyasalları yemiş oluyoruz. Fizyolojimiz de yılın o dönemine uygun fitokimyasalları kullanarak bizi sağlıklı kılabiliyor. Mevsim dışı tüketiklerimizde bu zenohormesis uyumunu yakalayamıyoruz.

mevsimsel-beslen-mart

@bugdaydernegi

Mevsiminde tüketin.

 

  • Bu önerinin en önemli sebeblerinden bir tanesi hiç şüphesiz mevsiminde tüketilen sebzelerin ve meyvelerin besin değerlerinin daha yüksek olmasıdır. Besin değerine zenohormesis katılmıştır. Bitkilerde oluşmuş olan biyoaktifler genlerimize iyi şeyler fısıldamaktadır.
  • Ayrıca mevsimsel beslenmek doğa için çok daha iyidir. Mevsiminde üretilen yerel gıdalara sofranızda daha çok yer verme fırsatıyla yakın yerlerde üretim yapan çiftçilere destek sağlanır. Uzak yerlerden gelen gıdalar kadar yüksek karbon ayak izi oluşmaz.

Afiyet olsun 🙂

Bu konu ile ilgili yapılmış yeni bir araştırmaya bu linkten ulaşabilirsiniz;

https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs00394-019-01930-9.pdf 

Tomatoes

 

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

SPOREL iletişim

0090543 386 6856
%d blogcu bunu beğendi: