Yediğimiz yiyeceklerin vücudumuza sadece kalori ve besin değil aynı zamanda METABOLİZMA ve GENLERİMİZİ hızlı bir biçimde değiştirebilen bilgiler verdiği kanıtlanmış bir gerçek. Bundan yaklaşık 2500 yıl önce yaşamış olan ve hekimliğin babası olarak kabul edilen Hipokrat ‘Ne Yersek Oyuz’ diyerek gıdaların sağlığımız için önemini vurgulamıştı.
Antik Yunan’da tıp bilimsel beslenme bilgileri ve daha çok hastalıkları oluşmadan önlemeye yönelikti.
3000 yıl kadar önce sağlıklı yaşamak felsefesi birbirini tamamlayan iki fikirden kaynaklanıyordu. Hygieia, ‘Sağlık Tanrısı’ idi ve tıp tanrısının beş çocuğundan birisiydi. Sağlıklı besinlerle sağlıklı vücutlar oluşturmak için hem de hayatın ta en başından yani hamilelikten başlayarak, çocuklukta devam ederek bireyin tüm hayatı boyunca esasında ‘Önleyici Tıp’ (yani hastalıkları oluşmadan önlemeye yönelik) uygulanmaktaydı.
Sağlık bir şekilde bozulduğunda ve insanlar hastalıkla buluştuğunda ise devreye Aesculapius, tıp tanrısı devreye girerek tedavi ile ilgili bilgileri sağlıyordu.
3000 yıllık medeniyet içerisinde bir şekilde birbirini tamamlayan felsefenin en can alıcı ve sağlıklı beslenme bilgilerini kapsayan önleyici tıp kısmı günümüzde maalesef ‘hijyen’ olarak adlandırılan, yani basitçe temizlikle iliştirilen bilgi birikimine dönüştü (dişini fırçala, elini yıka gibi).
Günümüzde hastalıklaın %70’inin beslenme kaynaklı olduğu düşünülüyor. Bu nedenle kaç yaşında olursak olalım, ne iş yapıyor olursak olalım herkesin sağlıklı yaşama başlama noktasını ‘sağlıklı beslenme’ oluşturmalı!
SPORCULAR antremanlarla ulaşmak istedikleri adaptasyona yönelik uyguladıkları performans beslenmesine sağlıklı beslenmeyi baz almalılar.
Sağlıklı ve bizi hastalıklardan koruyan genlerimizin aktivitelerini korumaları, sağlıksız olanlarının ise inaktive edilmeleri için geleneksel olarak adlandırılan ve beslenmemizin bir parçası olması gereken bazı gıdalar var. Bu gıdalar günümüze kadar gelmiş geçmiş tüm toplumlarda farklı şekillerde olsa da bulunan gıdalar.
Sağlıklı beslenmenin olmazsa olmaz geleneksel gıdalarını;
kemik suyu,
evde kurulmuş turşular ve geleneksel yogurt gibi fermente gıdalar,
kemikli pişmiş tavuk ve et yemekleri,
sakatatlar,
sebze ve meyveler,
olarak sıralayabiliriz.
Son yıllarda hızlı çalışma temposu ve mutfakta daha az vakit harcayarak kolayımıza geldiği için daha çok ev dışından temin edilen geleneksel gıdalar endüstriyel olarak işelndiklerinde ise besin değerlerinden bir hayli kaybediyorlar. Sağlıklı kalmanın yolu sağlıklı beslenmeden, sağlıklı beslenmenin yolu ise ailece mutfağa girmekten geçmekte!
Sağlıklı beslenmenin en önemli geleneksel gıdalarından birisi olan ‘Kemik Suyu’ tarifine, faydalarına ve diğer performans ve sağlıklı beslenme tariflerime ‘Gurme Atlet’ isimli blogumdan (http://gurmeatlet.tumblr.com/) ulaşabilirsiniz.
Akıllı ve bilinçli seçimlerle dolu, sağlıklı ve bol sporlu günler dilerim.
http://www.kadinvsaglik.com/